Mijn persoonlijke (financiële) doelen

Wat wil ik bereiken in het leven? Voordat je financiële doelen stelt is het belangrijk om eerst voor jezelf te bepalen wat je belangrijk vindt in het leven. Is dat een groot huis, een dure auto en vaak op vakantie? Of ben je tevreden met minder? Daarnaast is het belangrijk om te bepalen hoe je je werkleven ziet. Vind je werken leuk en vind je het geen probleem dat je pas met je 70ste van je pensioen kan genieten? Het antwoord op die vraag is bepalend voor de vraag welke financiële doelen je stelt en hoe je met geld om wil gaan. In deze blog deel ik mijn persoonlijke doelen.Van nature ben ik iemand die risicomijdend is. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Mijn vrouw en ik hebben een goede baan (ik werk fulltime, mijn vrouw parttime) en we wonen met onze twee kinderen in een leuke gezinswoning in een randgemeente van Rotterdam. We doen leuke dingen met de kinderen, hebben een auto (een occasion), gaan een keer per jaar op zomervakantie en proberen ook af en toe een weekendje of midweek weg te gaan met het gezin. Het gezin is het belangrijkst en ik wil dat ons gezin niks tekort komt. Aan de andere kant willen we bewust omgaan met ons geld. We houden liever maandelijks geld over om te kunnen sparen/investeren, dan dat we onze maandlasten laten toenemen omdat we een luxer leven willen nastreven. Natuurlijk hebben we beiden onze hobby's die geld kosten, maar we zijn over het algemeen niet materialistisch ingesteld.


Werken vinden we beiden leuk, maar eerlijk gezegd doen we dit liever niet tot ons 70ste jaar. Als wij het voor het zeggen zouden hebben, dan zouden wij zelf de keuze willen hebben om eerder te kunnen stoppen met werken. Concreet: ons doel is om de mogelijkheid te hebben om 10 jaar eerder te stoppen met werken. Het doel is het hebben van een keuze. Stoppen met werken is geen doel op zich. Het idee dat je rond je 60ste kan stoppen met werken, om vervolgens leuke dingen te blijven doen en te genieten van je kinderen en kleinkinderen, is een fijne gedachte. En mochten we tegen die tijd besluiten toch door te willen werken, en andere doelen te realiseren met ons opgebouwde kapitaal, dan is dat ook prima.

“Mijn doel is om de mogelijkheid te hebben om 10 jaar eerder te stoppen met werken.”

Maar hoe bereik je dat dan? Hoe zorg je ervoor dat je eerder kunt stoppen met werken? Dat vraagt om een plan. Heel kort samengevat komt het op het volgende neer. Tegen de tijd dat ik 60 jaar ben moeten wij voldoende financiële middelen hebben om de periode tot mijn AOW en pensioen te overbruggen. De eerste vraag die je moet beantwoorden is: hoeveel inkomen heb ik per maand nodig, en waar komt dat inkomen vandaan? Op deze vragen zal ik antwoord proberen te geven in mijn volgende blogs.


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven