Mijn investeringsportefeuille - waar investeer ik in?

Ongeveer 7 jaar geleden ben ik begonnen met beleggen. Omdat ik mijn betaalrekeningen bij de ING heb lopen ben ik vanuit gemak daar begonnen met beleggen. In de eerste paar jaar met kleine bedragen in beleggingsfondsen. Laatste twee jaar ben ik steeds meer spaargeld gaan overhevelen naar investeringen. In deze blog geef ik inzicht in waar ik mijn geld in investeer.

Beleggingsfondsen en ETF's

Omdat ik eerst ervaring wilde opdoen met beleggen, ben ik begonnen met het beleggen in beleggingsfondsen. Dit om de risico's te spreiden. Hoe ik deze heb geselecteerd? Ik heb mij verdiept in welke beleggingsfondsen er zijn, en heb bewust gekozen voor goed aangeschreven beleggingsfondsen die zich in de afgelopen jaren al hebben bewezen. Zelf gebruik ik de site morningstar om inzicht te krijgen in de beleggingsfondsen. Hoe belegt het beleggingsfonds zijn geld, in welke bedrijfstakken, betaalt het fonds dividend uit en wat zijn de beheerkosten van het fonds. Naast de beleggingsfondsen heb ik ook een paar ETF's.


Bitcoin tracker

Een bijzondere ETF waarin ik investeer is de Bitcoin XBTE tracker. Net als een normale ETF volgt deze ETF de Bitcoin koers. In tegenstelling tot vele anderen, ben ik minder enthousiast over niet gereguleerde markten en de cryptohandel. Dat is de reden dat ik niet meer in cryptocoins handel. Ik heb dat wel even gedaan, maar dat leidde tot grote verliezen. Paar jaar terug ben ik in de Vergecoin gestapt met €500. Van dat bedrag is volgens mij nog €6 over. Met recht een shitcoin. Verder vind ik het handelen in crypto's niet transparant en vind ik de risico's te hoog.


Omdat ik wel meer geloof in de potentie van de waarde van de Bitcoin, vind ik het een interessante optie om via de normale aandelenbeurs te profiteren van het Bitcoin succes. Ik zal toegeven, dat is voornamelijk vanuit FOMO (fear of missing out). Ik heb vorige maand 1 BTC tacker gekocht (waarde €780). Inmiddels is die bijna € 1200 waard. Omdat het risico groot blijft ben ik nog niet van plan er meer in te investeren. Ik laat de tracker gewoon in mijn portefeuille staan en ik zie wel welke kant het opgaat.


Aandelen

Sinds een jaar ben ik ook aan het beleggen in aandelen. Omdat de transactiekosten voor het kopen van aandelen bij mijn bank relatief hoog zijn, heb ik ook een Degiro account aangemaakt. Ook is het aanbod bij Degiro veel ruimer. De keuze voor mijn aandelen hangt met name af mijn interesse en vertrouwen in de desbetreffende bedrijven. Ik vorm hier zelf een mening over door informatie in te winnen (online). In mijn portefeuille zitten een aantal grote sterke bedrijven, die al jarenlang goed presteren. Sinds kort neem ik ook wat meer risico om aandelen te kopen van bedrijven die het lastig hebben, maar waarvan ik denk dat ze er weer bovenop komen. Of waarvan ik denk dat ze nog ondergewaardeerd zijn. Ook probeer ik in nieuw opkomende bedrijven te beleggen.


Peer 2 peer lending

Sinds kort investeer ik via het platform Mintos ook in leningen. Via dit platform leen ik geld uit aan andere particulieren tegen hoge rentes. Mijn portefeuille bestaat op dit moment uit leningen waar ik een gemiddelde rente van 11% uit ontvang. Tenminste, als al het geld netjes (op tijd) terugbetaald wordt. lees mijn andere blog over mijn eerste ervaringen. Ik ben begonnen met €500 waarbij ik alle aflossingen en rentes direct herinvesteer. Indien het mij bevalt zal ik meer gaan investeren via Mintos.


Crowdfunding

Vorige week heb ik een account aangemaakt bij geldvoorelkaar. Dit is een crowdfunding site waar je kan investeren in crowfundingsprojecten. Denk aan startende ondernemers die kapitaal nodig hebben, of ondernemers die vastgoed willen aankopen. Via deze site komen regelmatig interessante investeringskansen langs. Gister wilde ik investeren in een vastgoedinvestering. Helaas was ik net te laat. Binnen 5 minuten was de volledige inschrijving (€ 180.000) vol. Met name investeringen in vastgoed vind ik interessant, gezien het lagere risico wat je daar loopt. Ik hou de site in de gaten en hou jullie op de hoogte van mijn ervaringen.


Verhouding van mijn investeringsportefeuille

Voor mijzelf hou ik de volgende strategie aan. voor onvoorziene kosten hou ik minimaal 4 keer mijn maandelijkse lasten aan spaargeld vrij. Mocht de wasmachine kapotgaan, of is er onderhoud nodig aan mijn huis, dan wil ik de middelen vrij hebben om dit te bekostigen. Ik hou dit bedrag voorlopig als ondergrens aan. Alles wat ik extra spaar per maand, investeer ik.


Op dit moment zitten al mijn investeringen in beleggingen. Op de €500 na die in Mintos zit.

Op dit moment zit circa 68% van mijn beleggingen in fondsen, 12% in ETF's (inclusief de risicovolle BTC tracker) en 20% in aandelen. Omdat ik mij steeds comfortabeler voel bij beleggen, streef ik een verhouding na van 50/50 tussen fondsen en ETF's enerzijds, en aandelen anderzijds. Daarnaast wil ik naast de beleggingen via de beurs, meer gaan investeren via crowdfunding en peer 2 peer lending (indien mijn ervaring positief zijn).


Onderstaand een overzicht van mijn beleggingsportefeuille.Zoals jullie kunnen zien is mijn gemiddelde return on investment 106,59%. Voor elke euro die ik inleg krijg ik dus circa 1,07 terug. Daarbij aangetekend dat dit inclusief de herbelegde dividendontvangsten zijn. Dit betekent dat mijn daadwerkelijke rendement hoger ligt. Daarnaast heb ik vorige maand eenmalig veel geld overgeheveld vanuit mijn spaargeld naar aandelen. Met name de beleggingen met een lage ROI zijn beleggingen die ik vrij recentelijk heb gekocht. Tot nu toe ligt mijn jaarlijkse rendement iets boven dat van de AEX index. Daar ben ik al erg tevreden mee.


Wat vinden jullie van mijn beleggingsportfolio? Tips zijn welkom!

180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven