Hoe krijg ik inzicht in mijn financiën?

Veel mensen vinden financiën saai en zien het als een noodzakelijk kwaad. We zijn al blij wanneer er aan het eind van de maand geld overblijft, in plaats van 'aan het eind van mijn geld blijft een stukje maand over'. Waarom is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in je eigen financiële situatie? Allereerst om te voorkomen dat je aan het eind van iedere maand te krap bij kas zit. Het geeft rust wanneer je weet hoeveel geld je maandelijks kan besteden aan leuke dingen en hier op kan plannen. Daarnaast is het verkrijgen van inzicht een randvoorwaarde voor het bereiken van je financiële doelen. Pas wanneer je inzicht hebt in je huidige situatie, kan je nadenken over waar je naartoe wil en hoe je dat wil aanpakken. In deze blog neem ik jullie mee in hoe ik inzicht blijf houden in mijn financiën.Waar moet ik beginnen?

Start vandaag met het bijhouden van al je uitgaven en inkomsten. Hoe je dit doet mag je helemaal zelf weten. Sommige mensen vinden het prettig om alles op te schrijven in een huishoudboekje, zelf ben ik meer van het digitaal bijhouden in excel. Daarnaast zijn er ook talloze apps beschikbaar die je betaald of gratis kunt gebruiken. Als je het digitaal bijhoudt, kan je veel makkelijker analyses maken en vergelijkingen maken tussen verschillende jaren. Maar het is maar net wat je doel is en wat je prettig vindt.


Wat moet ik precies bijhouden?

Bedenk vooraf op welk detailniveau je inzicht wil krijgen. Bedenk hoe je de uitgaven en inkomsten wil bijhouden. Ik hou zelf de volgende indeling aan:

  1. Zijn het uitgaven of inkomsten?

  2. Zijn het vaste lasten of variabele lasten (of inkomsten)?

  3. In welke categorie vallen de uitgaven/inkomsten (bijv. hypotheek, gas, water licht, boodschappen, etc.)

Wat betreft de categorie vind ik het prettig om de details te kennen. Ik wil dus niet alleen weten hoeveel ik jaarlijks aan verzekeringen kwijt ben, maar ook welke verzekeringen dat zijn. Hieronder een overzicht hoe ik mijn kosten indeel. De groen gemarkeerde categorieën zijn mijn vaste maandelijks terugkerende kosten. De wit gemarkeerde categorieën zijn mijn variabele lasten. De opbrengsten zijn beknopter ingedeeld, namelijk: salaris, kinderbijslag, toeslag kinderopvang en overige opbrengsten (bijv. schenkingen of andere inkomsten).


Je kan nog discussiëren over bepaalde categorieën, want je zou de benzinekosten van je auto ook tot je vaste lasten kunnen rekenen. Ikzelf ben voor werk niet afhankelijk van de auto dus de maandelijkse kosten zijn volledig te beïnvloeden door mijn eigen gedrag. Het is belangrijker om te weten waar je geld naartoe gaat, en in hoeverre je de hoogte van de kosten kunt beïnvloeden.
Zelf ben ik van pinnen en bankoverschrijvingen. Ik geef eigenlijk niet of nauwelijks contant geld uit. Alle informatie die ik nodig heb haal ik uit mijn bankgegevens (ING app). Elke week kijk ik in mijn af en bijschrijvingen. Die af en bijschrijvingen verwerk ik in mijn Excel overzicht. Dit lijkt meer werk dan het is, want de vaste lasten kan je prima voor het hele jaar al invullen. Want die wijzigen in principe niet. Daarnaast hebben we een aparte bankrekening voor onze boodschappen. Dus die kosten kan ik ook direct in beeld. Maandelijks storten we een vast bedrag voor de boodschappen, en daar proberen we het dan van te doen.


Wat houd ik maandelijks over/ of kom ik tekort?

Als je alle uitgaven en inkomsten van een maand in beeld hebt, is het een simpele rekensom welk bedrag je over hebt gehouden, of welk bedrag je tekort kwam en moet aanvullen vanuit je spaarrekening. In Excel kan je dat heel makkelijk met een draaitabel of formules uitrekenen. Je mag het uiteraard ook ouderwets met de rekenmachine doen.


Wat doe ik met deze informatie?

Wanneer je alles bijhoudt, weet je precies wat je maandelijkse lasten zijn en wat er maandelijks structureel aan inkomsten binnenkomt. Stel dat je per maand aan salaris en overige inkomsten €2.500 ontvangt en dat je totale uitgaven € 2.000 per maand zijn, dan weet je dat je €500 ruimte hebt om te sparen of investeren.


Wanneer je je maandelijkse kostenoverzicht kritisch bekijkt dan zal je wellicht schrikken. Zelf kwam ik erachter dat ik soms wel heel veel geld uitgaf aan niet essentiële variabele kosten (lunchen buiten de deur, thuisbezorgd en overige niet noodzakelijke uitgaven). Wanneer je inzicht hebt in waar je je geld aan uitgeeft, dan is de volgende stap om te beoordelen of er besparingen mogelijk zijn.


Toewerken naar een maandelijks budget

Met het inzicht dat je nu hebt kun je plannen gaan maken. Stel jezelf maandelijks een doel. Wat wil je per maand minimaal overhouden om te kunnen sparen of te investeren? Sparen kan voor de toekomst zijn, maar ook voor die rondreis door Amerika die je altijd al had willen maken. Dit is voor iedereen anders. Zelf probeer ik maandelijks circa €700 over te houden om te sparen/investeren. Mijn doel is namelijk om uiteindelijk de keuze te hebben om eerder te stoppen met werken. Hoe ik dat doe zal ik in volgende blogs toelichten.


Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Voel je vrij om mij een bericht te sturen!

114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven