Hoe bereik ik mijn spaardoel?

Zoals ik mijn eerdere blog heb aangegeven, werk ik toe naar een vermogen die groot genoeg is om voor mijn 60ste te kunnen stoppen met werken. Ik heb nog 23 jaar om dat doel te bereiken. Om dat doel met sparen te bereiken, zou ik ongeveer €13.000 per jaar moeten sparen (uitgaande van een rente van 0%). Dat is veel geld, en dat bedrag zal ik niet elk jaar tot mijn beschikking hebben om in te leggen. Maar hoe zorg ik dan dat ik zo snel mogelijk mijn doelvermogen bereik?


Kosten besparen

Hoe minder geld je uitgeeft, hoe meer je overhoudt om te sparen. Het klinkt zo simpel, maar in de praktijk is dat een stuk lastiger. Mijn tip is om eerst inzicht te krijgen in al jouw uitgaven en inkomsten. Zelf hou ik al jaren al mijn uitgaven en inkomsten bij in excel. Op deze manier heb ik volledig inzicht in waar ik mijn geld (onnodig) aan uitgeef en hoeveel ik maandelijks overhoud om te kunnen sparen of te investeren in beleggingen. Kort samengevat:

  • besparingen zitten hem vaak in de kleine dingen. hoe vaak lunch je buiten de deur en hoeveel kost dat? Hoeveel levert het op wanneer je gewoon thuis een boterham smeert en meeneemt naar werk?

  • beoordeel elk jaar je verzekeringen en kosten van je energieleverancier. Overstappen levert meestal geld op. Beoordeel ook gelijk of je niet over verzekerd bent. Het is zonde om te betalen voor dekking die je niet gebruikt.

  • Heb je ruimte om deel van hypotheeklasten te verlagen door een deel van je hypotheek af te lossen? hoe lager je hypotheek, hoe minder je maandelijkse hypotheeklasten.

Zie ook mijn blog over mijn 10 bespaartips.


Inkomsten verhogen

Het verhogen van je inkomsten heb je niet altijd zelf helemaal in de hand. Zeker wanneer je bijvoorbeeld al aan je plafond qua salaris zit. Het verhogen van je inkomsten zit hem vooral in hoe je de waarde van je vermogen verhoogt. Oftewel, hoe haal je rendement uit je spaargeld? Geld op je spaarrekening levert tegenwoordig niks meer op. Op de lange termijn word je geld door inflatie zelfs minder waard. Je haalt meer rendement uit je spaargeld door het te investeren. Dat klinkt misschien spannend, zeker wanneer je hier geen verstand van hebt. Maar om geld op een verantwoorde manier te investeren heb je in principe niet altijd veel kennis nodig. Je kan je ook laten adviseren.


Zelf investeer ik het grootste deel van mijn spaargeld in beleggingsfondsen, aandelen, (bitcoin)trackers, Peer-to-peer lending (via Mintos) en vastgoed (via crowdfunding). Door maandelijks in te leggen, behaal je rendement over rendement en neemt je vermogen steeds meer toe.


Disclaimer: met investeringen loop je altijd risico om een deel van je geld (of zelfs alles) te verliezen. Zonder risico's, ook geen rendement. Waar je ook in gaat investeren, zorg eerst dat je voldoende kennis opdoet. Verdiep je zelf in de materie, of laat je adviseren door een professional (financieel adviseur) die wel kennis van zaken heeft.

Totale rendement

Op basis van mijn huishoudboekje, weet ik precies wat ik maandelijks kan sparen. Door maandelijks het bedrag dat ik overhoud te sparen en te investeren/beleggen, zou ik met een gemiddeld rendement van circa 5% per jaar heel dicht bij mijn doelvermogen moeten kunnen komen. Bij een hoger rendement per jaar (waar ik wel vanuit ga) zal ik mijn doel eerder bereikt hebben. In mijn volgende blogs zal ik verder ingaan op hoe en waar ik beleg.


*de link naar de Mintos site is een referral link. Door je aan te melden via die link ontvangen we beiden een referral bonus. Let op: voordat je hier aan begint, lees je eerst goed in. Hoge rendementen zijn mogelijk maar daardoor zitten er ook risico's aan verbonden. Lees mijn andere blog over mijn eerste ervaringen met Mintos

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven