Eerste ervaringen met Mintos (deel 1)

Mintos is een online platform waar particulieren geld kunnen uitlenen aan andere particulieren en bedrijven. Voor het uitlenen van geld ontvang je rente. Mintos communiceert op hun website dat ze een gemiddeld rendement van 12,88% bieden. Omdat er in mij altijd al een bankier heeft gescholen, en het beloofde rendement bijna te mooi om waar te zijn is, ben ik in november met een klein bedrag (€ 500) begonnen op Mintos. In deze blog deel ik met jullie wat mijn strategie is, en wat mijn voorlopige eerste ervaringen zijn.


Hoe werkt Mintos?

Wanneer je een account hebt aangemaakt op Mintos kan je geld storten waarmee je kan investeren (geld uitlenen). Via zogenaamde 'Loan Originators (LO's), lees: kredietverstrekkers, kun je geld uitlenen aan particulieren en bedrijven. Wat mij vooral aansprak is dat je het uitlenen van je geld volledig kan automatiseren via de 'auto- invest' optie. Hier stel je in via welke LO's je je geld wil uitlenen, wat de bandbreedte is van je gewenste rendement (hoe meer rendement, hoe groter het risico), hoe hoog de rating van de LO's minimaal moet zijn en ook hoe hoog je uitgeleende bedrag per lening mag zijn. Ook kan je kiezen voor leningen met een buy- back garantie. Dit betekent wanneer een leningnemer (particulier) niet terugbetaalt aan de loan originator, dan koopt deze de lening na 60 dagen van jou terug, inclusief rente. Dit betekent dat het risico van niet terugbetalen bij de LO ligt.


Mijn strategie

Voordat ik begon ben ik zelf op blogs gaan lezen wat de ervaringen van anderen zijn. Het draait bij Mintos met name om het minimaliseren van risico's. Ook bij leningen met een buy- back garantie kan je je geld kwijtraken. Hoe kan dat? Dit kan gebeuren wanneer de kredietverstrekker (LO) zelf in de problemen komt en/of failliet gaat. In dat geval ben je je geld kwijt of moet je heel lang op je geld wachten. In de afgelopen maanden zijn veel mensen op Mintos een deel van hun geld kwijtgeraakt. Dit vanwege de impact van Corona. Verschillende LO's zijn hierdoor failliet gegaan. Zelf ben ik heel benieuwd of de tweede golf van Corona een zelfde impact gaat hebben, of dat de zwakke kredietverstrekkers inmiddels zijn opgedoekt. Omdat dit een risico is ben ik zelf begonnen met een relatief klein bedrag. Om zelf te ervaren waar ik tegenaan loop. Hoe ga ik te werk?


Ik werk alleen met auto- invest strategieën

Op Mintos kan je automatisch investeren. Het enige wat je hoeft te doen is een strategie instellen waarin je een aantal parameters instelt. Welke opties heb je?


 • Ik selecteer alleen de kredietverstrekkers met een Mintos Risk Score van 7 of hoger. Hoe hoger het cijfer, hoe beter de kredietverstrekker wordt beoordeeld. Let op: ratings kunnen wijzigen.

 • Ik maak geen onderscheid tussen type leningen. Pas wanneer uit mijn ervaringen blijkt dat bepaalde type leningen een groter risico blijken te zijn, ga ik deze uitsluiten.

 • Ik selecteer alleen leningen die in euro's zijn. ik wil geen valutarisico's lopen.


 • In deze strategie richt ik mij vooral op kortlopende leningen (0- 6 maanden). Is vooral een gevoelskwestie. Ik vind het idee prettiger om mijn leningen snel afbetaald te krijgen zodat ik deze weer kan herinvesteren. De praktijk moet uitwijzen of dit invloed heeft op het rendement.

 • Ik heb mijn strategie ingesteld op leningen met een rente tussen de 8% en de 12%. Ik ben op zoek naar een hoog rendement, maar beperk dit tot maximaal 12%. Hogere percentages leveren een hoger risico op. Ik wil eerst ervaren hoe deze strategie voor mij werkt.

 • Geld dat ik ontvang (terugbetaling en rente) laat ik gelijk weer herinvesteren. Geld dat op je account blijft staan levert namelijk niks op.

 • Ik kies bewust voor spreiding in LO's. als je bijv. 40% van je geld via 1 LO uitleent en deze gaat failliet, dan ben je automatisch 40% van je geld kwijt. Oftewel, spreiden!

 • Ik leen alleen kleine bedragen uit. Tussen de €10 en € 50. Je kan beter heel veel kleine leningen uit hebben staan dan een aantal grote. Ook hier is de gedachte spreiden van risico's.Meerdere strategieën instellen

Om te voorkomen dat er te weinig leningen beschikbaar zijn binnen de ingestelde parameters, kan je meerdere strategieën instellen. mijn tweede strategie is bijv. leningen tussen de 6 maanden en 1 jaar. Zijn er niet voldoende korte leningen die aan mijn eisen voldoen, dan kijkt hij automatisch verder naar de leningen met een langere looptijd.


Leningen secondary market

Mintos biedt de optie om verstrekte leningen door te verkopen via de secondary market. Deze leningen kan je met korting kopen dus dat levert extra rendement op. Persoonlijk heb ik nog geen strategie ingesteld voor secondary market leningen. Mijn idee is dat anderen niet voor niets hun lening doorverkopen (wellicht slechte berichten over LO of de lenende partij betaalt zijn/haar lening niet terug). Aan de andere kant levert het wel iets meer rendement op.


de secondary markt is wel handig wanneer je van al je lopende leningen afwil. Bijvoorbeeld wanneer je al je geld uit Mintos wil halen. Door het op de secondary markt te verkopen, hoef je niet te wachten tot de leningen volledig zijn afbetaald.


Mijn portefeuille

Op dit moment ben ik een goede maand actief. Op basis van mijn ingestelde strategieen heb ik nu 31 leningen uitstaan met een verwacht rendement van circa 11,1%. Of ik dit rendement daadwerkelijk ga halen is nog afwachten.


Als ik de ervaring van anderen lees, dan ontvang je 20% van de betalingen te laat. Op dit moment is circa 21% van mijn te verwachten ontvangsten vertraagd dus dat beeld komt overeen. Ik zit nog te kort op Mintos om echt wat zinnigs te zeggen over het rendement. Grootste deel van de aflossingen en rentebetalingen komt op tijd binnen. Ik ben erg benieuwd hoeveel leningen in de categorie 60 dagen te laat gaan komen, en in hoeverre de buy back garantie succesvol wordt toegepast door de desbetreffende LO's.


Conclusies

Zoals ik al aangaf is het nog te vroeg voor conclusies. De komende maanden moeten uitwijzen in hoeverre het beloofde rendement daadwerkelijk wordt gehaald. Het zijn onzekere tijden wat betreft de impact van Corona. Mocht het allemaal wel positief uitpakken, dan overweeg ik meer geld via Mintos te investeren. Op basis van mijn huidige ervaringen kan ik wel aangeven wat vanuit mijn perspectief de voor- en nadelen zijn van Mintos.


Voordelen:

 • De site en de app zijn beiden gebruiksvriendelijk. Ik vond het eenvoudig om een account te maken en geld te storten.

 • Het instellen van auto- invest strategieën ervaar ik als makkelijk. Nu alles in ingesteld kost het mij geen tijd meer. Ik kijk alleen af en toe hoe het ervoor staat wat betreft de ontvangsten. Met Mintos kan je dus heel eenvoudig passief rendement realiseren.

 • De beloofde rendementen zijn hoog (nu de praktijk nog).

 • Geen transactiekosten

 • Je kan al geld uitlenen vanaf €10. Het is dus laagdrempelig. Iedereen die een beetje geld heeft kan investeren.

 • Naast de risico's die je loopt, zitten er geen kosten verbonden aan het gebruik van Mintos. Mintos verdient zijn geld door fees vanuit de LO's.

Nadelen:

 • De buy-back garantie is geen 100% garantie. Er is altijd een kans dat je het uitgeleende geld niet (volledig) terugkrijgt

 • Onzekere tijd vanwege Corona. Mogelijk gaan meer LO's in de problemen komen. Dit zorgt voor grote risico's.

 • Ondanks het feit je volledig automatisch kan investeren, moet je je portfolio goed in de gaten houden. Zeker wanneer LO's in de problemen komen.

Tips

Vooropgesteld, ik ben geen financieel specialist/financieel adviseur voor particulieren. Of Mintos een geschikt platform is om rendement te halen uit je spaargeld is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ik investeer op dit moment maar een klein deel (1,5%) van mijn vermogen via Mintos. Pas wanneer ik meer positieve ervaring heb opgedaan overweeg ik om meer via Mintos te investeren. Mocht je zelf overwegen te investeren via Mintos, dan raad ik het volgende aan:

 • Investeer alleen geld dat je kan missen! Start met een klein bedrag

 • Lees je goed in. Verdiep je in hoe Mintos werkt, en lees ervaringen van anderen. Er zijn genoeg positieve en negatieve ervaringen te vinden. Maak uiteindelijk voor jezelf een afweging of je het risico wil nemen.

De komende maanden zal ik mijn ervaringen op Mintos met jullie blijven delen. Op Mintos kan je ook een optie kiezen dat Mintos het geld voor jou investeert. Ik heb nog geen ervaring met deze optie (invest & acces) maar heb hier zelf nog weinig enthousiaste verhalen over gehoord.


Mochten jullie willen starten op Mintos, dan zou ik het waarderen wanneer jullie je aanmelden via de volgende referral link: Mintos. Wanneer je gebruik maakt van deze link dan verdienen we beiden en referral bonus.


159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven