Beginnen met beleggen: waar begin je?

De spaarrentes zijn op dit moment nihil. Dit betekent dat je spaargeld niet of nauwelijks meer groeit. Een alternatief om toch rendement te halen is beleggen. Maar waar begin je wanneer je geen ervaring hebt met beleggen? In deze blog help ik jullie op weg. Zelf ben ik zes jaar geleden begonnen met beleggen. Mijn rendement ligt in de afgelopen 6 jaar gemiddeld net iets boven het rendement van de AEX. Niet slecht zou ik zeggen?


Is beleggen iets voor mij?

Beleggen is niet zonder risico's. Dus maak een weloverwogen keuze voordat je hieraan begint. Heb je voldoende inzicht in je eigen financiële situatie? en weet je met welk deel van je spaargeld/inkomen je kan en wil beleggen? Dan is beleggen wellicht iets voor jou.


Bepaal je doel

Voordat je begint met beleggen, is het van belang om je beleggingsdoel (of doelen) te stellen. Zelf heb ik mij als financieel doel gesteld om voor mijn 60ste te kunnen stoppen met werken. Daarnaast wil ik dat mijn kinderen zich geen zorgen hoeven te maken over eventuele studiekosten. Beleggen is voor mij het belangrijkste middel om deze doelen te halen. Naast mijn persoonlijke doelen kunnen doelen zijn: het aanvullen van je pensioen of sparen voor die wereldreis die je altijd al hebt willen maken.


Beleggingshorizon (welke beleggingstermijn kies je?)

De termijn hangt vaak samen met het doel dat je kiest. Wanneer je kind over 20 jaar gaat studeren, dan heb je 20 jaar de tijd om naar het doel toe te werken. Over het algemeen geldt: hoe langer de termijn hoe gunstiger het resultaat waarschijnlijk is. Dit komt omdat geen beursjaar hetzelfde verloopt. Het gemiddelde rendement van aandelen ligt op circa 7% per jaar (voor de langere termijn). Op de kortere termijn kan het rendement echter sterk fluctueren. Stel dat je een korte beleggingstermijn hebt van 3 jaar, en in jaar 3 stort de beurs in, dan heb je aan het eind van jaar 3 waarschijnlijk grote verliezen. Bij een langere beleggingstermijn vang je slechte beursjaren op met (hopelijk) veel goede. Je spreidt je risico over verschillende jaren. Het verleden is geen garantie voor de toekomst, maar wel een indicator.


In onderstaande afbeelding kun je zien welk rendement ik in de afgelopen 7 heb gehaald. Zoals je ziet fluctueert het resultaat per jaar sterk. In 2018 had ik een rendement van -8%. Een jaar later was dit + 22%. Gemiddeld gezien was mijn rendement 6,5% per jaar. Dit is ruim meer dan het rendement op de gemiddelde spaarrekening.

Hoeveel wil ik inleggen?

Wanneer je gaat beleggen, bedenk dan hoeveel je wil gaan beleggen. Indien je al een groot bedrag gespaard hebt kun je direct een groot bedrag beleggen. Je kan er echter ook voor kiezen om gespreid in te leggen. Wat is wijsheid? Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de kans op een hoger rendement groter is wanneer je in een keer een groot bedrag inlegt, ten opzichte van wanneer je hetzelfde bedrag gespreid zou inleggen. Dit komt doordat de beleggingshorizon langer is. De vraag is echter waar voel je je prettig bij. Bij in een keer inleggen kan je namelijk altijd het risico lopen dat je precies op een piekmoment inkoopt. Stel dat de beurs vlak nadat jij al je spaargeld in aandelen hebt belegd daarna in elkaar zakt, dan duurt het waarschijnlijk een lange tijd voordat je je verlies weer hebt goedgemaakt.


Zelf leg ik maandelijks een vast bedrag in wat ik op basis van mijn financiële situatie kan missen. Wanneer ik lopende het jaar financiële meevallers heb, besluit ik soms om meer geld in te leggen. Bepaal voor jezelf wat je (maandelijks) kan missen en doe waar je je prettig bij voelt.


Bepaal hoe je wil gaan beleggen

Je kan je geld op verschillende manieren beleggen.


Als je zelf geen tijd en zin hebt om met beleggen bezig te zijn, kun je je geld ook laten beleggen door een vermogensbeheerder (bank of broker). Op basis van jouw wensen en risicoprofiel (hoeveel risico wil je nemen) word jouw geld belegd. Je geld laten beleggen brengt uiteraard meer kosten met zich mee dan wanneer je het zelf doet. Oriënteer je dus ook op de kostenkant als je een vermogensbeheerder zoekt. Je geld laten beleggen door een expert is minder risicovol dan wanneer je zelf belegt als beginner.


Vind je beleggen leuk en wil je er zelf tijd insteken? Dan kun je zelf je geld gaan beleggen.. Als je zelf belegt, dan is het belangrijk om dat te doen met producten die passen bij jouw situatie en kennis. Bij elk product horen andere risico's. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, ETF trackers, etc. Bepaal voordat je begint welke risico's je acceptabel vindt gezien je financiële situatie, je kennisniveau en de hoeveelheid tijd die je erin wil steken.


Waar ga ik beleggen?

Nu je weet wat je wil is het tijd om een keuze te maken waar je gaat beleggen. Er zijn veel brokers en banken waar je kunt beleggen. Bekende brokers zijn Binck en Degiro. Maar je kan ook bij banken als ING of ABN Amro terecht. Zelf ben ik begonnen bij mijn eigen bank (ING). Sinds kort beleg ik ook bij Degiro. Omdat ik nu een paar jaar ervaring heb ben ik wat meer gaan beleggen in aandelen. Degiro heeft meer keus in beleggingen dan de ING. Daarnaast zijn de kosten bij Degiro ook lager bij het handelen in aandelen. Dat brengt mij gelijk bij het volgende punt. Waar moet ik op letten wanneer ik een broker of bank kies?

  • Servicekosten (service fee): meestal betaal je een percentage over de waarde van je beleggingen. Zijn de servicekosten bijvoorbeeld 0,2% en beleg je met €10.000, dan betaal je jaarlijks €20.

  • Transactiekosten: deze kosten betaal je per beleggingsorder. Bij beleggingsfondsen heb je vaak geen transactiekosten. Bij aandelen wel.

  • Koop je beleggingsfondsen, dan zijn er bijkomende beheerkosten. Aangezien een fonds wordt beheerd komen daar kosten bij. Let dus goed op dat wanneer je een beleggingsfonds koopt, je ook kijkt naar de jaarlijkse beheerkosten.

Waarin ga ik beleggen (bij zelf beleggen)?

Als je een beleggingsrekening hebt geopend begint het pas echt. Je kan gaan beleggen. Maar waarin? Dit is grotendeels afhankelijk van je risicoprofiel. Heb je nog weinig ervaring en wil je minder risico lopen? Dan zijn beleggingsfondsen, ETF's en obligaties een goede keuze. Sta je open voor wat meer risico dan kan je beleggen in aandelen, turbo's en opties. In deze blog beperk ik mij even tot de eerste 4 categorieën.


Beleggingsfondsen

Zelf ben ik begonnen met beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds is een door experts beheerde portefeuille waarin de inleg van verschillende beleggers is samengevoegd. Van die gezamenlijke inleg worden vervolgens door de fondsbeheerder (of fondsmanager) beleggingen geselecteerd en aangekocht. Meestal zijn dit goed gespreide beleggingen, zoals beleggingen in verschillende soorten beleggingsfondsen (bijvoorbeeld aandelen en obligaties), regio's, landen, sectoren of thema's (definitie Robeco). Door in een beleggingsfonds te beleggen, spreid je je risico.


ETF's

Een ETF (ook wel tracker genoemd) staat voor Exchange Traded Fund en is ook verhandelbaar op de beurs. Een ETF lijkt op een beleggingsfonds maar is toch anders. Een ETF volgt de waarde van een vooraf vastgestelde index. Die staat vast. Een voorbeeld van een ETF is de AEX tracker. Deze volgt de waarde van de AEX index. Ook met het beleggen in ETF's spreid je dus je risico's. De kosten van een ETF zijn lager dan bij een beleggingsfonds aangezien een ETF een vaste index volgt en dus geen fondsmanager nodig heeft.


Obligaties

Een obligatie is een lening aan iemand anders. Dit kan een land zijn dat geld leent maar ook een bedrijf. Als een land of een bedrijf geld wil lenen, dan geven ze een obligatie uit. Wanneer je een obligatie koopt, leen je jouw geld uit tegen een rentevergoeding (coupon). Obligaties reageren sterk op de marktrenteontwikkeling. De marktrente in Europa wordt bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). De koers van een obligatie stijgt als de marktrente daalt, en omgekeerd. Het rendement uit obligaties wordt bepaald door twee dingen. De couponrente en de waarde van de obligatie zelf (die kan wijzigen). De risico's bij met name staatsobligaties zijn veel lager dan bij aandelen. Dit komt omdat je alleen je geld kwijt bent wanneer het bedrijf (of land) failliet gaat en zijn betalingsverplichting niet kan voldoen. Hierdoor is het verwachte rendement uiteraard ook lager dan bij aandelen.


Aandelen

Aandelen zijn investeringen in een stukje van een bedrijf. Bedrijven geven aandelen uit om geld op te halen bij aandeelhouders. Wanneer je aandelen koopt word je eigenaar van het stukje van het bedrijf en deel je in de winst (dividenduitkering). Aandelen kan je verhandelen op de beurs. De waarde van aandelen kunnen sterk fluctueren. Wanneer je aandelen koopt hoop je dat de waarde op termijn stijgt. Wanneer je een aandeel koopt voor €1000, en je verkoopt het na 5 jaar tegen een waarde van €1500, dan is je winst €500 euro + eventueel ontvangen jaarlijks dividend. Neemt de waarde van het aandeel af, dan lijd je verlies.


Hoe kies ik mijn aandelen, fondsen of obligaties uit?

Wanneer je een keuze hebt gemaakt waar je in wil beleggen, dan komt het alleen nog aan op het kiezen en kopen van de aandelen/fondsen die je wil. Hoe doe je dat? Mijn advies is om jezelf daarin te verdiepen. Het heeft pas zin om actiever te beleggen wanneer je er tijd in steekt om je kennis te vergroten. Bepaal overigens zelf eerste je strategie. Ook als je zelf gaat beleggen, heb je keuze in de manier waarop. Ga je actief handelen (kopen en verkopen: oftewel speculeren), volg je de buy and hold strategie (kopen en vasthouden) en hoe moet je beleggingsportefeuille verdeeld zijn? Bijvoorbeeld: 70% fondsen, 10% trackers en 10% aandelen (dit is een lukraak gekozen verdeling). Dit alles hangt samen met de risico's die je bereid bent om te nemen.


Grofweg baseer ik mijn keuze op de volgende elementen. Hoe kies ik mijn beleggingsfonds of aandelen uit?:

  1. Ik gebruik mijn eigen gezonde verstand. Waar denk ik dat de toekomst heengaat. Welke producten en diensten hebben ook over 10 jaar de toekomst? Heeft fossiele brandstof nog toekomst? Of wordt alles vervangen door duurzame oplossingen? Hoe veel groei zit er nog in technologische bedrijven en bijv. de gaming industrie? Oftewel, door zelf na te denken probeer ik op zoek te gaan naar fondsen of aandelen die bij mijn visie passen. Zelf investeer ik bijvoorbeeld niet in de Shell's van deze wereld. Ten eerste omdat ik niet geloof dat deze bedrijven toekomstbestendig zijn. En ten tweede, al zou dit wel zo zijn, ik geloof in een duurzamere wereld en in dat plaatje past investeren in een oliemaatschappij niet .

  2. Punt 1 kan ook beïnvloed worden door kennis van buiten. Volg economisch nieuws en lees wat economen of beursanalisten schrijven. Geloof niet alles, want ook beleggingsexperts hebben geen glazen bol. Maar informatie van experts kunnen je wel aanvullende informatie opleveren die je keuze kunnen beïnvloeden. Misschien lees je iets over een opkomend bedrijf dat je nog niet kende maar die wellicht heel goed past bij jouw beleggingsportefeuille. Of je leest iets over dreigende rechtszaken die boven het hoofd van een bepaald bedrijf hangen.

  3. Ik probeer ook aandelen en fondsen te kopen van bedrijven/bedrijfstakken waar ik geïnteresseerd in ben. Dat maakt het volgen van deze aandelen en fondsen ook leuk. Als je geen affiniteit hebt met de producten en diensten van bepaalde bedrijven, dan is het lastiger om gemotiveerd te blijven om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen die dat bedrijf aangaan.

Of je nu belegt in aandelen, fondsen of obligaties, bij elk product heb je keuzes die meer of minder risicovol zijn. Neem dat mee in je overwegingen. Bepaalde beleggingsfondsen hebben bijv. een lager risicoprofiel. Je loopt dan minder risico maar neemt dan automatisch genoegen met een lager rendement. Afhankelijk van je doel en je eigen situatie maak je zelf je keuze.


Overige tips

Als je eenmaal begonnen bent zal je zien dat het allemaal niet zo ingewikkeld was als gedacht. Ik sluit deze blog af met wat tips:

• Hou je aan je (beleggingsplan). Als je een buy and hold strategie hebt gekozen, hou je daar dan aan. Raak niet in de war van koersen die hard dalen

• Hou een langere beleggingstermijn aan (minimaal 5 jaar)

• Beleg alleen geld dat je kan missen

• Beleg alleen in producten die je begrijpt. Ga niet handelen in turbo's wanneer je niet snapt hoe het werkt.

• Handel niet uit emotie

• Handel niet teveel. Elke transactie kost geld. Je moet van goede huize komen wil je veel rendement halen door te speculeren.

• Spreid je risico's. Heb je meer ervaring opgedaan, dan kan je altijd nog proberen meer risico te nemen met een klein deel van je opgebouwde rendement.


Deze blog is grotendeels geinspireerd door mijn eigen ervaringen. Daarnaast haal ik inspiratie uit blogs van anderen, en lees ik steeds meer boeken over beleggen. Wil je een boek lezen waarin heel eenvoudig staat uitgelegd hoe beleggen werkt? Lees dan het boek blondjes beleggen beter van Janneke Willemse. Of kijk op haar blog www.blondjesbeleggenbeter.nl.


Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van mijn blog? Laat dan een berichtje achter. Uiteraard ben ik ook benieuwd naar jouw beleggingstips!
108 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven