10 bespaartips om je maandelijkse lasten te verlagen

In mijn eerdere blog heb ik beschreven dat wanneer je een spaardoel hebt, dit op twee manieren kunt bereiken. Je kan proberen je inkomsten te verhogen maar je kan ook je uitgaven proberen te verminderen. Je uitgavekant verlagen is vaak eenvoudiger dan je inkomsten verhogen. Het begint allemaal met inzicht in je eigen financiën. Wanneer je dit hebt, kun je op basis van je huidige uitgavepatroon beoordelen waar besparingen mogelijk zijn. In deze blog geef ik mijn bespaartips om je maandelijkse lasten te verlagen.


1. Werk met een maandelijks boodschappenbudget

Als je met een maandelijks budget werkt, doe je veel gerichter boodschappen. Je bent je bewuster van wat je koopt. Heb ik het echt nodig? Kan ik bepaalde producten in de aanbieding kopen? Zelf stort ik elke maand een bedrag op een aparte boodschappenrekening. Door hiervoor een aparte rekening te gebruiken heb je lopende de maand goed inzicht hoeveel budget je nog over hebt.


2. Verlaag je maandelijkse energielasten voor gas, water en licht

Dit kan op verschillende manieren. Koop Ledverlichting en stel je slimme thermostaat zo in dat je alleen stookt wanneer je thuis bent. Probeer bij de vervanging van apparaten energiezuinige producten te kopen. Voorkom sluipverbruik door slimme schakelaars, of sluit je apparaten aan op een stekkerblok die je kunt uitschakelen. Investeer in zonnepanelen. Kijk verder elk jaar of je geld kunt besparen door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Er zijn talloze manieren om energie te besparen. Aan dit onderwerp zal ik nog een aparte blog wijden.


3. Beoordeel elk jaar al je verzekeringen

Het loont om jaarlijks te kijken of overstappen geld oplevert. Denk hierbij aan je zorgverzekering, autoverzekering, inboedel, opstal en WA verzekering. Er zijn verschillende vergelijkingssites waar je de prijzen kunt vergelijken. Bijvoorbeeld bij independer. Beoordeel ook of je bepaalde verzekeringen echt nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandverzekering. Kijk ook goed naar de dekking van je verzekering. Heb je wel een aanvullende tandartsverzekering nodig? En is het nodig dat je auto van 7 jaar oud volledig casco verzekerd is?


4. Kijk kritisch naar je abonnementen

Kosten voor abonnementen zijn kosten die zonder dat je het doorhebt flink kunnen oplopen. Het is daarom goed om af en toe stil te staan bij de abonnementen die je hebt lopen. Dit kan namelijk veel geld opleveren. Denk hierbij aan abonnementen voor Netflix, Spotify, tijdschriften, telefonie, internet en tv, loterijen, kranten, etc. Lees je dat ene tijdschrift nog wel, of beland die maandelijks op de papierstapel? Beoordeel of je alle abonnementen echt nodig hebt/gebruikt, of dat het goedkoper kan.


5. Tweedehands spullen kopen en verkopen

Sommige spullen die je wil kopen kun je prima tweedehands kopen. Bijv. via marktplaats of andere online platforms. Denk hierbij aan spullen als kleding, boeken, games, meubels en huishoudelijke apparatuur. Ook als je zelf iets niet meer gebruikt, kan je hier vaak iemand anders nog mee blij maken door het zelf voor een leuk bedrag te verkopen. Zo heeft mijn zoontje van zes een Nintendo Switch. Als hij een spel niet meer leuk vindt, verkopen we dat spel via marktplaats (vaak krijg je nog 80% van de nieuwwaarde). Het geld kan hij dan zelf weer gebruiken om een ander spel (nieuwe of tweedehands) terug te kopen.


6. let goed op aftrekposten bij je belastingaangifte

De belastingdienst is heel goed in het grotendeels invullen van jouw jaarlijkse belastingaangifte. Dit is handig, maar de belastingdienst houdt voor jou geen rekening mee met allerlei aftrekposten die je kunt opvoeren. Niet alleen ondernemers kunnen veel bedrijfskosten aftrekken, maar particulieren. Naast de hypotheekrenteaftrek kan je mogelijk gebruik maken van de volgende aftrekposten: ziektekosten, reiskosten, studiekosten, giften/goede doelen, partneralimentatie, kosten voor je woning, etc. De consumentenbond heeft een handig overzicht met daarin alle mogelijke aftrekposten.


7. Leef niet op krediet: geld lenen kost geld

Het klinkt misschien logisch maar koop alleen dingen als je daar zelf geld voor hebt gespaard. Dat je een hypotheek nodig hebt voor een huis, daar ontkom je waarschijnlijk niet aan. Maar probeer overige leningen of rood staan op je creditcard of je betaalrekening zoveel mogelijk te voorkomen. De rente die je over je schulden betaalt kunnen namelijk flink oplopen. Probeer onnodige schulden dus te voorkomen


8. Los je schulden zoveel mogelijk (versneld) af

Als je spaargeld hebt staan wat je niet nodig hebt is het een overweging om een deel van je hypotheek af te lossen, of andere schulden af te lossen. Door je schulden te verkleinen verklein je daarmee ook je maandelijkse rentelasten. Vraag je hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn en laat uitrekenen hoeveel rentebesparing het oplevert wanneer je een bepaald bedrag aflost.


9. Ga na of je in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen

Veel mensen weten niet dat wanneer je een heel laag inkomen hebt, je in aanmerking komt voor kwijtschelding van gemeenteheffingen en waterschapsbelasting. Dit betekent dat je deze belastingen niet hoeft te betalen wanneer je inkomen te laag is. Informeer bij de gemeente of je waterschap wat hiervoor de voorwaarden zijn. Op de site van de Rijksoverheid is hier ook informatie over te vinden.


10. vergelijk online prijzen

Wanneer je van plan bent om iets te kopen (bijv. huishoudelijke apparaten of meubels), is het altijd goed om online te kijken waar dat product het goedkoopst is. Dezelfde koelkast kan namelijk zomaar €100 goedkoper zijn bij winkel X.


Heb jij nodig handige bespaartips? Deel deze dan via het reactieformulier
190 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven